KALSİYUMUN FAYDALARI

Kalsiyum, dişeti hastalıklarının önlenmesi ve özellikle çocuklarda kemik ve dişlerin gelişimi ve güçlenmesi için gereklidir. Kalsiyum, kadınlarda ve yaşlılarda kalsiyum eksikliği sonucu oluşan osteoporozun (kemiklerde zayıflama ve kırık riskinin) önlenmesine katkıda bulunur.
Kalsiyum; sinir sisteminin, kalp atışları ve kan basıncının düzenli olmasına ve kolesterol seviyesinin düşmesine katkı sağlar. Kalsiyum; kilo kontrolüne ve kasların çalışmasına yardımcı olur, kanın pıhtılaşmasını ve yaraların iyileşmesini hızlandırır, uykusuzluğa iyi gelir. Bilimsel araştırma sonuçlarına göre; kalsiyum ve D vitamini ağırlıklı beslenme şekli, kadınlarda adet öncesi sendromunun neden olduğu sinirlilik, kızgınlık, gerginlik, yalnızlık hissi ve ağlamaklı olma durumlarının daha az hissedilmesini sağlar, göğüs ve kolon kanseri riskinin azalmasına yardımcı olur.
2007 Romatoloji Kongresi'nde sunulan bildirilere göre; romatizmal hastalıklara yakalanmada D vitamini ve kalsiyum eksikliği oldukça etkilidir. Kalsiyumunun vücudumuza faydalı olabilmesi için, kalsiyum yanında yeterli güneş ışığından, süt ve süt ürünleri ile D vitamini desteklerinden yararlanmak gerekmektedir. Özellikle tesettürlü bayanlarımızın, güneş ışığından doğrudan yararlanamaması sebebiyle, D vitamini ve kalsiyum takviyesi alması yararlıdır. Kalsiyum ve D vitamini eksikliğinin ülkemizde fazla görülmesinin sebeplerinden biri de yanlış beslenme alışkanlıkları ve hazır gıdalara besin takviyesi yapılmayışıdır. Dolayısıyla ekmek ve diğer hazır gıdalara vitamin/mineral takviyesi yapılması, gerekli çözüm olarak öne çıkmaktadır.
Sahip olunan genetik özellikler değiştirilemez; ancak sağlıklı beslenmek mümkündür. Sağlıklı yaşamak için, temel besinler bireysel ihtiyaca uygun miktarlarda tüketilmeli ve farklı besinler seçilerek besin çeşitliliği sağlanmalı, D vitamini ve kalsiyum tüketimi artırılmalıdır. Kalsiyumun yeterli tüketilmesi, tüm yaş grubundaki bireyler için önemlidir. 10-20 yaş grubundaki gençler, 50 yaş üzerindeki yetişkinler ve gebe/emzikli kadınların günde 1200 mg., 1-10 yaş arasındaki çocukların günde 800 mg., 20-50 yaş arasındaki yetişkinlerin günde 1000 mg. civarında kalsiyuma ihtiyacı vardır.
Kalsiyum alabileceğimiz kaynaklar, süt ve süt ürünleri, pekmez, susam, yağlı tohumlar, yeşil sebzeler, kuru baklagiller, yumurta, turunçgiller, tahıllar gibi besinlerdir. Yaklaşık olarak her 100 gr. ayçiçek çekirdeğinde 120 mg., susamda 110 mg., cevizde 99 mg., bazlama ekmekte 57 mg., buğday unundan ekmekte 19 mg. kalsiyum bulunmaktadır.
Sunulan bilgiler, T.C. Sağlık Bakanlığı Beslenme Rehberi, Mayo Clinic Health Letter ve Archives of Internal Medicine Dergisi'nden derlenmiştir.

Birlik Ekmek ve Unlu Mamuller A.Ş.'de üretilen tüm çeşit ekmek grubu ürünlerde, halk sağlığına katkı amaçlı olarak, uygun miktarda kalsiyum kullanılmaktadır.

Birlik Ekmek; israfın önlenmesi için, satın aldığınız her türlü ekmeği, ağzı bağlı poşet veya ekmek kutusu içinde buzdolabında saklamanızı önermektedir...